מסע הקפה.

לכל מסע יש התחלה וסוף. ראו מסע אחד ממטע הקפה לכוס שלכם.

מטעי הקפה. איפה מתחיל הקסם.

מטע הקפה

צמח הקפה הוא שיח ירוק-עד השייך למשפחת הפואתיים (Rubiaceae) שמקורו במרכז ובמערב אפריקה שמדרום לסהרה. כשהם גדלים לבדם הם גדלים בדרך כלל עד לגובה של 2 מטרים לכל היותר. לפירות צמח הקפה, הנקראים גרגרים, בתי גלעין או דובדבנים, הבשלתם דורשת כ-9 חודשים, ולעיתים קרובות הם גדלים בצל העצים כשאינם חשופים יתר על המידה לשמש, וכך איכותם נשמרת תמידית. ישנם שני מינים עיקריים של צמחי קפה, Coffea Canephora, שהזן הנפוץ ביותר שלו הוא רובוסטה, ו-Coffea Arabica.

קציר

קציר הוא השלב הראשון בתהליך הכנת הקפה. הוא מתרחש לרוב פעם אחת בשנה ועשוי להימשך מספר חודשים, כדי להבטיח שכל הפירות הבשילו לחלוטין. ישנן שלוש שיטות שונות:
קטיף ידני נעשה ידנית על ידי קוטפי פירות, שקוטפים רק בתי גלעין בשלים לחלוטין. שיטה זו דורשת זמן, אבל מאפשרת לקבל קפה שטוף טבעי ואיכותי.
קטיף רצועה - העצים נקצרים באותו זמן וכל הפולים "מופשטים" מהענפים, בין אם הם בשלים או לא. כתוצאה מכך נדרש מיון נוסף.
קציר מכונה אפשרי רק במטעים שטוחים. מכונות הקטיף הגבוהות יותר מצמחי הקפה מטלטלות את העץ ומצניחות את הפירות, לאיסוף אחר כך. תהליך זה מהיר אך מפיק קפה באיכות נמוכה יותר, מכיוון שאינו מאפשר בחירה של הפירות.

שיטות עיבוד הקפה.

כדי לשמור על איכותם, יש לעבד את הפולים מיד לאחר שנקטפו ומוינו. ניתן לעשות זאת בדרכים שונות:
התהליך הטבעי או היבש, שבמהלכו הפולים מתייבשים בשמש. תהליך זה זה נפוץ באזורים בהם אין גישה למים, כמו אתיופיה ומספר אזורים בברזיל, אך אינו מעשי באזורים גשומים או לחים.
התהליך היבש מוסיף לכוס אזכורים מתוקים ופירותיים. מצד שני, ניתן למצוא גם טעמים מותססים ופראיים.
התהליך השטוף או הרטוב:
תחילה מסירים את ציפת הפולים, ואז מכניסים אותם למיכל מים בו מתחיל תהליך התסיסה. לתסיסה ארוכה מדי עשויה להיות השפעה שלילית על טעם הקפה. לאחר התסיסה, פולי הקפה נשטפים ולאחר מכן מיובשים.
בשיטה זו, איכות הפולים נשמרת היטב, וקפה המופק ירוק ואיכותי יותר, עם טעמים חומציים ומורכבים בכוס.
תהליך שטיפה למחצה שבניגוד לתהליך הרטוב מדלג על שלב התסיסה
תהליך ציפה טבעי או דבשי, שיטה חדשה יחסית, באמצע הדרך בין תהליך יבש לרטוב, הדורשת יותר זמן עיבוד וצורכת יותר מים, אך גם מציעה כוס איכותית יותר.

סוגי הקלייה ואופן הקלייה משפיעים על הפולים.

ללא תהליך הקלייה פולי קפה הם רק פולים ירוקים וצעירים. הם מכילים את כל המאפיינים שאנחנו אוהבים בכוס שלנו, אבל הטעם לא קיים עד שהם נקלים. תהליך השינוי הקפדני הזה משנה את ההרכב הפיזי והכימי של פולי הקפה, ומפיק את הטעם האמיתי שלו. תהליכי קליית הקפה הינם ייחודיים, מורכבים ולעיתים מותאמים להעדפות הקולה. שינוי זמן הקלייה וטמפרטורות הקלייה מאפשר לקלייה לענות על הצרכים של מגוון טעמים רבים ושונים. קליית הקפה מתחלקת לשלושה שלבים עיקריים: שלב הייבוש הראשוני, שתופס כ-80% מזמן הקלייה, שלב הקלייה בפועל, בו מתרחשות התגובות הכימיות החשובות ביותר והזרע מקבל את הצבע החום המובהק, ולבסוף שלב הקירור, במהלכו מחזירים את הפולים לטמפרטורת החדר.

טחינת הקפה.

בהתאם לסוג הקפה שברצונכם לייצר, גודל טחינת הקפה שלכם ייצור הבדל משמעותי בטעם ובמרקם הסופי של הקפה שלכם.
תהליך המיצוי הוא מעבר של מים דרך הקפה הטחון ויכולתם לרכוש טעם וקפאין. גודל הטחינה ואופי הדחיסה קובעים את מהירות זרימת המים דרך הקפה ואת הזמן שיידרש למיצוי, שניהם משפעים על התוצאה הסופית.

כוס הקפה שלכם. המקום בו הקסם מתרחש.

התחל/י שידור חוזר

מינון הקפה.

שיטת חליטת האספרסו משתמשת במינונים ספציפיים של קפה במהלך ההכנה. באופן מסורתי, ערך זה הינו 7 גרם לכוס; היום, לעומת זאת, הוא גדל ל-16 גרם +/- 2 גרם לשתי כוסות. ולכן ניתן להפר את כלל 7 הגרמים, כל עוד מכבדים את גודל הגרגרים וזמני החלחול.

דחיסה.

דחיסת הקפה הטחון בדוחס מגבילה את זרימת המים, ומאלצת את הקפה והמים להקשר בלחץ הנכון.

טרום מזיגה.

שלב טרום המזיגה הוא זה בו משרים בעדינות את דיסקת הקפה הטחון בפילטר לפני הפעלת מלוא לחץ החליטה הרצוי.

מיצוי.

מים חמים מחלחלים בלחץ דרך שכבה של קפה קלוי, טחון ודחוס למיצוי המשקה שזורם החוצה מפיית המסנן אל הספל שלכם. אופן מיצוי הקפה מגדיר את איכות התוצאה הסופית.