האבולוציה של הקפה.
כיצד זכה הקפה בפופולריות שלו כיום? כדי לענות על שאלה זו עלינו לחזור אחורה בזמן למאה ה17
אגדות על עצים אצילים.
הקפה הגיע לעולם הערבי כמשקה והתפשט בו כמספק אנרגיה ממריץ רק בין המאות ה-13 ל-16. עיקר שימושו של המשקה היה במהלך טקסים דתיים ארוכים. מאוחר יותר יובא עץ הקפה לאירופה על ידי סוחרים הולנדים, בריטים וספרדים שלמדו להכיר את מאפייני מה שהפך במהרה ל"עץ האציל". הסוחרים הביאו עימם את זרעי הקפה למטעי הקפה שבקולוניות החדשות באסיה ובמרכז ודרום אמריקה. הם החלו לגדל זנים שונים של קפה באיים ציילון (סרילנקה), ג'אווה, מרטיניק, ראוניון - בורבון, סנטו דומינגו וגוואדלופה.
על ברזיל מספרת האגדה שמלך פורטוגל שלח את פרנסיסקו דה מלו פאלהטה לגינאה הצרפתית בחיפוש אחר זרעי קפה. את הזרעים הצליח להשיג רק לאחר שהקסים את אשת המושל. עם עזיבתו העניקה לו אשת המושל מתנה בדמות זר פרחים בהם הסתתרו גרגרי הקפה הבשלים וזרעי הקפה בהם ישתמש להשקת תעשיית הקפה של ברזיל עם חזרתו לשם. בתקופה זו התפשט הקפה ברחבי מדינות אחרות בידי נוודים וסוחרים.
על ברזיל מספרת האגדה שמלך פורטוגל שלח את פרנסיסקו דה מלו פאלהטה לגינאה הצרפתית בחיפוש אחר זרעי קפה. את הזרעים הצליח להשיג רק לאחר שהקסים את אשת המושל. עם עזיבתו העניקה לו אשת המושל מתנה בדמות זר פרחים בהם הסתתרו גרגרי הקפה הבשלים וזרעי הקפה בהם ישתמש להשקת תעשיית הקפה של ברזיל עם חזרתו לשם. בתקופה זו התפשט הקפה ברחבי מדינות אחרות בידי נוודים וסוחרים.
הרומן האירופאי עם הקפה.
עד מהרה הגיע הקפה לאירופה על גבי ספינות מפרש שהפליגו בים התיכון. מהר מאוד הפך הקפה לפופולרי בקרב אריסטוקרטים ובורגנים שראו בו משקה מעורר המעיד על עושר ועל שייכותם למעמדות החברתיים הגבוהים ביותר.
הקפה הופיע לראשונה בוונציה בין המאה ה-16 למאה ה-17. המקומות הראשונים שהקדישו עצמם להנאות משקה זה נפתחו כמעט בו זמנית: הראשון בוונציה ב-1640, ומיד לאחר מכן בפריז, לונדון, פרנקפורט. בתי קפה הפכו במהירות למקומות המרכזים פעילות חברתית ותקשורת בערים הגדולות של אנגליה, אוסטריה, צרפת, גרמניה והולנד.
עד אמצע המאה ה-17 הופיעו בלונדון למעלה מ-300 בתי קפה, שרבים מהם משכו לקוחות שאוחזים בדעות דומות, כולל סוחרים, ספקי סחורות, מתווכים ואמנים. באמצע המאה ה-16 הובא הקפה לניו יורק. עד סוף המאה ה-18 הפך הקפה לאחד מגידולי היצוא הרווחיים בעולם, בדרכו להפוך למשקה השני הנצרך בעולם וליצירת מה שהיום מהווה תעשייה של מיליארדי דולרים.
הקפה הופיע לראשונה בוונציה בין המאה ה-16 למאה ה-17. המקומות הראשונים שהקדישו עצמם להנאות משקה זה נפתחו כמעט בו זמנית: הראשון בוונציה ב-1640, ומיד לאחר מכן בפריז, לונדון, פרנקפורט. בתי קפה הפכו במהירות למקומות המרכזים פעילות חברתית ותקשורת בערים הגדולות של אנגליה, אוסטריה, צרפת, גרמניה והולנד.
עד אמצע המאה ה-17 הופיעו בלונדון למעלה מ-300 בתי קפה, שרבים מהם משכו לקוחות שאוחזים בדעות דומות, כולל סוחרים, ספקי סחורות, מתווכים ואמנים. באמצע המאה ה-16 הובא הקפה לניו יורק. עד סוף המאה ה-18 הפך הקפה לאחד מגידולי היצוא הרווחיים בעולם, בדרכו להפוך למשקה השני הנצרך בעולם וליצירת מה שהיום מהווה תעשייה של מיליארדי דולרים.
גלי הקפה.
ישנם שלושה גלי קפה:
הגל הראשון כלל משווקים להמון שהתמקדו בהגברת צריכת הקפה. בתקופה האריזה והשיווק של הקפה עברו מהפיכה בה הוצגו פחיות אטומות ואריזות קפה טחון מראש.
הגל השני התמקד במקורות הקפה וסגנונות הקלייה. המילים לאטה, פרנץ' רוסט וקפוצ'ינו נכנסו לאוצר המילים וחייהם של הצרכנים.
הגל השלישי הוא זה של זמננו. צרכני קפה מצפים יותר ויותר לדעת היכן בדיוק נקטפו הפולים, מתי נקלה הקפה, כיצד עובדו הפולים, וכן את הרעיון מאחורי התערובת, מידע על החווה, הקציר, סגנון העיבוד, תאריך הקלייה, זן הקפה וטעמו לפני שהם מבצעים את רכישתם.
יש אלו המדברים כבר על גל רביעי, שכן תרבות הקפה מתפשטת במהירות ברחבי העולם. הגל הרביעי מתמקד במדע הקפה ומשקף אובססיה לפרטים ולחוויה מושלמת של טעם.
הגל הראשון כלל משווקים להמון שהתמקדו בהגברת צריכת הקפה. בתקופה האריזה והשיווק של הקפה עברו מהפיכה בה הוצגו פחיות אטומות ואריזות קפה טחון מראש.
הגל השני התמקד במקורות הקפה וסגנונות הקלייה. המילים לאטה, פרנץ' רוסט וקפוצ'ינו נכנסו לאוצר המילים וחייהם של הצרכנים.
הגל השלישי הוא זה של זמננו. צרכני קפה מצפים יותר ויותר לדעת היכן בדיוק נקטפו הפולים, מתי נקלה הקפה, כיצד עובדו הפולים, וכן את הרעיון מאחורי התערובת, מידע על החווה, הקציר, סגנון העיבוד, תאריך הקלייה, זן הקפה וטעמו לפני שהם מבצעים את רכישתם.
יש אלו המדברים כבר על גל רביעי, שכן תרבות הקפה מתפשטת במהירות ברחבי העולם. הגל הרביעי מתמקד במדע הקפה ומשקף אובססיה לפרטים ולחוויה מושלמת של טעם.
הופעתה של הקלייה המודרנית.
לפני גילוי תהליך הקלייה שולב הקפה עם שומן מן החי ליצירת גרסה מוקדמת של חטיף אנרגיה שמבטיח ערנות. באיטליה, קליית קפה הייתה בתחילה פעילות מקומית, אך עד מהרה התפתחה לכדי מפעלים קטנים, בינוניים ותעשייתיים הפועלים ברמה בינלאומית.
מוסדות כמו איגוד קפה קפה הספיישלטי (SCA), סייעו להתפתחות מהירה של עולם הקלייה: האיגוד פעל במשך למעלה מעשרים שנה להעלאת הסטנדרטים ברחבי העולם. בתוך עולם ספיישלטי המתפתח במהירות, בריסטה מומחה הפך לכמעט סומלייה של קפה, מומחה למיצוי המשקה ללא כל פגם תחושתי בכוס הקפה. ואלו, ככל שהפכו יותר ויותר תובעניים לאחר שלא מצאו את מבוקשם בשוק הקפה המסורתי, התחילו לקלות את הקפה בעצמם. תופעה שהובילה למספר גדל והולך ברחבי אירופה של קולים זעירים המייצרים ומוכרים קפה איכותי וטרי.
מוסדות כמו איגוד קפה קפה הספיישלטי (SCA), סייעו להתפתחות מהירה של עולם הקלייה: האיגוד פעל במשך למעלה מעשרים שנה להעלאת הסטנדרטים ברחבי העולם. בתוך עולם ספיישלטי המתפתח במהירות, בריסטה מומחה הפך לכמעט סומלייה של קפה, מומחה למיצוי המשקה ללא כל פגם תחושתי בכוס הקפה. ואלו, ככל שהפכו יותר ויותר תובעניים לאחר שלא מצאו את מבוקשם בשוק הקפה המסורתי, התחילו לקלות את הקפה בעצמם. תופעה שהובילה למספר גדל והולך ברחבי אירופה של קולים זעירים המייצרים ומוכרים קפה איכותי וטרי.