מילון מונחים.
אוצר מילים ומילון מונחים שמסייעים לניווט בעולם הקפה.

ערביקה
המין הפופולרי ביותר בעולם של צמח הקפה, המהווה כ-65% מהיקף הייצור העולמי. האקלים האידיאלי עבורו הוא אקלים טרופי-הררי, רצוי מעל 900 מטר מעל פני הים.

ארומה
מאופיינת בעוצמה ואיכות, הארומה מתגלה כאשר מקרבים את האף לכוס ותאי הריח באים במגע עם התרכובות הכימיות הנדיפות שמשחרר המשקה.

טעם נותר
הטעם שנשאר בפה לאחר לגימת הקפה. ייתכן שיתיר רמזים של שוקולד, קרמל, תבלינים, פירות, אזכורים מעושנים וקלויים וכן טעמים נוספים.

תערובת
תערובות קפה הן תערובות של גידולי פולי קפה שונים מרחבי העולם או מאזור מסוים. קולה מומחה ישתמש בדרך כלל בפולים מ-2 עד 4 מקומות שונים לכל היותר.

ערביקה
המין הפופולרי ביותר בעולם של צמח הקפה, המהווה כ-65% מהיקף הייצור העולמי. האקלים האידיאלי עבורו הוא אקלים טרופי-הררי, רצוי מעל 900 מטר מעל פני הים.

ארומה
מאופיינת בעוצמה ואיכות, הארומה מתגלה כאשר מקרבים את האף לכוס ותאי הריח באים במגע עם התרכובות הכימיות הנדיפות שמשחרר המשקה.

טעם נותר
הטעם שנשאר בפה לאחר לגימת הקפה. ייתכן שיתיר רמזים של שוקולד, קרמל, תבלינים, פירות, אזכורים מעושנים וקלויים וכן טעמים נוספים.

תערובת
תערובות קפה הן תערובות של גידולי פולי קפה שונים מרחבי העולם או מאזור מסוים. קולה מומחה ישתמש בדרך כלל בפולים מ-2 עד 4 מקומות שונים לכל היותר.

גוף
השכבה שמתחת לקצף המכילה את רוב הטעמים והריחות העשירים והטעימים הקשורים לאספרסו. טעם רך, סירופי, קרמי, חמאתי/שמנוני, משיי כשהוא טוב, יבש או עפיצי כשהוא לא.

חליטה
תהליך יציקת מים חמים על פולי קפה טחונים. מים מחלחלים לקפה הטחון, סופגים את היסודות הכימיים שלו ואז עוברים דרך מסנן להכנת משקה הקפה.

חגורת הקפה
השם שניתן לקבוצת האזורים הסאבטרופיים החוצים כ-50 מדינות בהן מגדלים קפה. בעיקר אזורים הרריים .

גלי הקפה
התפתחות הקפה לאורך זמן:
- גל ראשון: הופעתם של קופסאות שימורים אטומות ואריזות של מנות טחונות מראש.
- גל שני: התמקדות במקורות הקפה, מומחי העיסוק בקפה וסגנונות הקלייה.
- גל שלישי: הצרכנים מבינים את פרטי הקפה שלהם.מקדות במקורות הקפה, מומחי העיסוק בקפה וסגנונות הקלייה.

גוף
השכבה שמתחת לקצף המכילה את רוב הטעמים והריחות העשירים והטעימים הקשורים לאספרסו. טעם רך, סירופי, קרמי, חמאתי/שמנוני, משיי כשהוא טוב, יבש או עפיצי כשהוא לא.

חליטה
תהליך יציקת מים חמים על פולי קפה טחונים. מים מחלחלים לקפה הטחון, סופגים את היסודות הכימיים שלו ואז עוברים דרך מסנן להכנת משקה הקפה.

חגורת הקפה
השם שניתן לקבוצת האזורים הסאבטרופיים החוצים כ-50 מדינות בהן מגדלים קפה. בעיקר אזורים הרריים .

גלי הקפה
התפתחות הקפה לאורך זמן:
- גל ראשון: הופעתם של קופסאות שימורים אטומות ואריזות של מנות טחונות מראש.
- גל שני: התמקדות במקורות הקפה, מומחי העיסוק בקפה וסגנונות הקלייה.
- גל שלישי: הצרכנים מבינים את פרטי הקפה שלהם.מקדות במקורות הקפה, מומחי העיסוק בקפה וסגנונות הקלייה.
מיצוי
המיצוי הוא זה שקובע את איכות התוצאה הסופית של הקפה בכוס, מגדיר את עובי הקצף על פני השטח ומעניק לקפה את המרקם העדין והעקבי שלו.
טחינה
הפיכת פולי הקפה הקלויים לאבקה גסה עד דקה, שמאפשרת מיצוי של השמנים והטעמים. טחינה אפשרית באמצעות מטחנה בסיסית מבוססת להב או מטחנה איכותית יותר.
טרום מזיגה
תהליך ההשרייה העדינה של דיסקית הקפה הטחון בפילטר לאחר הפעלת מלוא לחץ החליטה הרצוי על מנת להבטיח שהמים יחדרו בצורה אחידה את הקפה הטחון לאחר תחילת המיצוי.
קלייה
קלייה היא ה'בישול' של פולי הקפה הירוקים באמצעות החלת חום למשך זמן מסוים. רק לאחר הקלייה הפולים מוכנים לטחינה.
מיצוי
המיצוי הוא זה שקובע את איכות התוצאה הסופית של הקפה בכוס, מגדיר את עובי הקצף על פני השטח ומעניק לקפה את המרקם העדין והעקבי שלו.
טחינה
הפיכת פולי הקפה הקלויים לאבקה גסה עד דקה, שמאפשרת מיצוי של השמנים והטעמים. טחינה אפשרית באמצעות מטחנה בסיסית מבוססת להב או מטחנה איכותית יותר.
טרום מזיגה
תהליך ההשרייה העדינה של דיסקית הקפה הטחון בפילטר לאחר הפעלת מלוא לחץ החליטה הרצוי על מנת להבטיח שהמים יחדרו בצורה אחידה את הקפה הטחון לאחר תחילת המיצוי.
קלייה
קלייה היא ה'בישול' של פולי הקפה הירוקים באמצעות החלת חום למשך זמן מסוים. רק לאחר הקלייה הפולים מוכנים לטחינה.
רובוסטה
הרובוסטה הוא זן הקפה הפופולרי ביותר מזני ה-Coffea Canephora. גדל בעיקר בווייטנאם, אבל גם באפריקה ובברזיל, ובדרך בעל תכולת קפאין גבוהה בהרבה ממינים אחרים.
מקור יחיד
פולי הקפה מגיעים ממקום אחד בלבד, בדרך כלל ממדינה מסוימת, אזור או אפילו אותה חווה או אחוזה. תומכי מקור יחיד טוענים כי ערבוב הורס את המהות של פולי הקפה.
דחיסה
פעולת הדחיסה של הקפה הטחון באמצעות דוחס שמטרתה להגביל את זרימת המים ולאלץ את הקפה והמים להיקשר בלחץ הנכון. דחיסה יש לבצע באופן יציב, אחיד ואנכי למסנן.
טעם
ארבעה טעמים בסיסיים משמשים לתיאור הקפה: מר, חמוץ, מלוח ומתוק. הדומיננטיות של אחד או יותר על פני האחרים תלויה בהרכב התערובת. לפעמים נכלל גם האומאמי.
רובוסטה
הרובוסטה הוא זן הקפה הפופולרי ביותר מזני ה-Coffea Canephora. גדל בעיקר בווייטנאם, אבל גם באפריקה ובברזיל, ובדרך בעל תכולת קפאין גבוהה בהרבה ממינים אחרים.
מקור יחיד
פולי הקפה מגיעים ממקום אחד בלבד, בדרך כלל ממדינה מסוימת, אזור או אפילו אותה חווה או אחוזה. תומכי מקור יחיד טוענים כי ערבוב הורס את המהות של פולי הקפה.
דחיסה
פעולת הדחיסה של הקפה הטחון באמצעות דוחס שמטרתה להגביל את זרימת המים ולאלץ את הקפה והמים להיקשר בלחץ הנכון. דחיסה יש לבצע באופן יציב, אחיד ואנכי למסנן.
טעם
ארבעה טעמים בסיסיים משמשים לתיאור הקפה: מר, חמוץ, מלוח ומתוק. הדומיננטיות של אחד או יותר על פני האחרים תלויה בהרכב התערובת. לפעמים נכלל גם האומאמי.